Afgelopen week zat een coachee bij mij aan tafel. Hij gaf aan dat hij zijn communicatie wilde verbeteren en op zoek was naar een cursus. Of ik goeie cursussen wist of instituten die deze verzorgden.

De echte ontwikkelstap versus het STAP budget

Op de vraag wat hij wilde verbeteren in zijn communicatie, viel het even stil. Want als je dat weet, kun je ook beter zoeken, niet waar?

Hij wilde beter leren communiceren, veel verder kwam hij niet in eerste instantie.

Hoe vaak tref ik niet mensen die ergens voelen, of van anderen horen, dat ze iets moeten leren of verbeteren en die direct op zoek gaan naar een cursus of workshop. Een fenomeen, dat volgens mij verder wordt aangewakkerd door het STAP-budget, een budget voor allerlei cursussen en opleidingen, maar waarmee de echte ontwikkelstap niet altijd wordt gezet.

Werk aan de winkel!

Omdat ik iemand goed wil coachen, vroeg ik door. Waar loop je tegen aan als we het over communicatie hebben? Wanneer, en bij wie of in welke situaties speelt dat? Wat vind je precies lastig?

Je voelt het al aankomen. Door het ‘afpellen’ van zijn vraag, probeerde ik zo dicht mogelijk bij de kern van zijn echte leervraag te komen. Waar had hij nou echt moeite mee en waardoor ontstaat deze moeite? En is een cursus communicatie, welke dan ook, de oplossing, die hem echt verder gaat helpen?

“Je stelt wel veel vragen, zo heb ik nog niet eerder bekeken. Je zet me wel aan het denken.”

Mijn coachee nam afstand van zijn oorspronkelijke vraag en behoefte aan een cursus. “Je stelt wel veel vragen, zo heb ik nog niet eerder bekeken. Je zet me wel aan het denken.”
Vanuit zorgvuldigheid checkte ik of dit ‘even stilstaan’ helpend was. Dat bevestigde hij, ook al had hij niet op alle vragen direct een antwoord.

Mooi! Het denkproces was begonnen.

Het ontwikkelen van zelfvertrouwen

Hij ging de deur uit, met een concreet beeld van zijn leerpunt, meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Zelfvertrouwen als belangrijke basis van communiceren. Het was voor hem duidelijk dat hij de cursus communicatie voorlopig liet voor wat het was. En wat betreft het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Ja, daar ging hij even over nadenken, want dat is ook niet zo maar een druk op de knop. Misschien mag ik hem met persoonlijke coaching een stukje verder helpen? Hoe mooi zou dat zijn?! En als we in een latere fase ontdekken dat een communicatiecursus alsnog helpend is, is die zo besteld.

Voel je ook bij jezelf dat je jezelf verder wilt ontwikkelen, of wil je je leervraag concreter krijgen? En kom je daar alleen niet uit?

Mail me, dan maken we een afspraak en pellen we jouw vraag ook samen af.